Home دراسات وبحوث التكييف الفقهي و القانوني لوقف العقود

التكييف الفقهي و القانوني لوقف العقود

by admin

الغزالي محمد محمد الحسن

المستخلص

هدفت هذه الدراسة لمعرفة التكييف الفقهي والقانوني لوقف العقود، وذلك بالرجوع لآراء فقهاء المذاهب الإسلامية ورأي القانون المدني في هذا الجانب، اتبع الباحث المنهج الاستقرائي التحليلي في تتبع نقاط البحث الخمسة، توصلت الدراسة إلى مجموعة من النتائج أبرزها أن العقد الموقوف يظل عقدا صحيحا ولكن لا تترتب عليه آثاره ِإلا بالإجازة، الفقه الإسلامي جوز للقاضي وقف تنفيذ العقد حتى يجاز ممن له حق الإجازة وهذا ما سار عليه القانون المدني، وأخيرا على ضوء النتائج والمناقشة اقترح الباحث بعض التوصيات.
الكلمات المفتاحية: الفقه المقارن: وقف العقود.

 

Abstract:
This Study aims to (find out) the juristic adaptation of legal ceasing of contracts, after going back to the Islamic Juristic opinions and the opinion of the Civil law in this matter: The researcher followed the inductive static method in tracing the five research steps and The Study reached a number of results the nemeses one: is ” The ceased contract remains right, but it should be accepted, The Islamic Juristic, gave the right to a judge to cease the contract till it be accepted by the legal authorities this, what followed by the civil law.Finally and according to the result’s in lights and discussion, the researchers suggested some recommendations.

 

You may also like

Leave a Comment