Home دراسات وبحوث دور التمويل الاصغر في تنمية القطاع الحرفي في السودان

دور التمويل الاصغر في تنمية القطاع الحرفي في السودان

by admin

د. عبد الرحمن عبد الله كبسور

المستخلص

هدف إلى معرفة مدى دور التمويل الأصغر في تنمية القطاع الحرفي.وأثره على هذا القطاع و إثراء المكتبات بأدبيات التمويل الأصغر والقطاع الحرفي. وتمثلت مشكلة البحث في هل التمويل الأصغر الممنوح للقطاع الحرفي حسب توجيهات السياسة النقدية كافي لإحداث تنميه في القطاع الحرفي في السودان؟. هل إجراءات منح التمويل الأصغر للعاملين في القطاع الحرفي يتطلب وقت طويل؟ ومن أهم فرضيات البحث كلما زاد حجم التمويل الممنوح للقطاع الحرفي كلما أدي إلي زيادة إنتاجية و تنمية القطاع الحرفي. اتبع البحث المنهج التحليلي الوصفي والقياسي والمنهج التاريخي ، في تحليل البيانات.ومن أهم النتائج انخفاض حجم التمويل يؤدي إلى انخفاض الإنتاجية كذلك مؤسسات التمويل للحرفين المركزية تعوق أهداف التنمية المحلية.ومن التوصيات ضرورة قيام البنوك التجارية ومؤسسات تمويل المشاريع الصغيرة بتوفير الدعم الكافي للمشاريع الصغيرة أيضاً الاهتمام بالتمويل الأصغر كسياسة اقتصادية للدولة لحل مشكلة قطاع الحرفيين وتنشيطه للمساهمة في و تسهيل الإجراءات والضمانات لطالبي التمويل الأصغر من الحرفيين

 

.
Abstract

The aim of this research is to determine the role of microfinance in the development of the artisan sector. The impact on this sector and enrich the libraries with the literature of microfinance and the craft sector. The problem of the research was whether microfinance granted to the artisan sector as directed by the monetary policy is sufficient to achieve development in the artisanal sector in Sudan. Do the procedures for granting microfinance to artisanal workers take a long time? One of the most important hypotheses of the research is the greater the amount of funding granted to the craft sector, the more it leads to the increase of productivity and development of the craft sector. The research followed the descriptive, analytical, analytical and historical approaches in data analysis. One of the most important results is the low volume of funding leading to low productivity as well as the central letter finance institutions that hinder local development goals. One of the

recommendations is that commercial banks and microfinance institutions should provide adequate support to small enterprises.

 

You may also like

Leave a Comment