Home دراسات وبحوث سياسات التعليم العالي وآثرها على بطالة الخريجين في السودان

سياسات التعليم العالي وآثرها على بطالة الخريجين في السودان

by admin

د. صلاح محمد ابراهيم احمد و أ.محمد مسعود محمد ادريس

المستخلص

هدف البحث الي معرفة سياسات التعليم العالي واثرها على بطالة الخريجين في السودان , وتكمن المشكلة في عدم التوافق والموائمة بين سياسات التعليم العالي ومتطلبات سوق العمل وتأثير ذلك على معدل بطالة الخريجين في السودان , وايضا الى معرفة مدى قدرة سوق العمل في السودان على استيعاب الخريجين , وتوضيح  التناسب بين مخرجات التعليم العالي من كوادر بشرية متعلمة وبين احتياجات السوق لهذه الكوادر و الفرص المتاحة في سوق العمل .
اعتمد البحث على المنهج الوصفي التحليلي القياسي لوصف وتحليل بيانات متغيرات البحث . اهم ماتوصل اليه البحث من نتائج : توجد علاقة عكسية بين بطالة الخريجين والتوسع في مؤسسات التعليم العالي بماتحققه من جودة المخرجات التي يتطلبها سوق العمل الداخلي والخارجي بما يقلل من حدة البطالة  , توجد علاقة عكسية بين بطالة الخريجين و مستوى الاجور بحيث ان زيادة الاجور تؤدي الي زيادة نسبة استيعاب الخريجين وانخراطهم في العمل وبالتالي تقلل من بطالة الخريجين , توجد علاقة طردية بين بطالة الخريجين و الخريجين المسجلين وذلك لان ازدياد الحصر والتسجيل ونسبة الاستيعاب في العمل ضعيفة تؤدي الي ازدياد بطالة الخريجين . اهم التوصيات : ربط مخرجات التعليم العالي بمتطلبات السوقبزیادة حجم التوظیف في القطاع الخاص من خلال زیادة الإستثمارات من أجل زیادة فرص توظیف الخریجین وتدریب وتأهیل الخریجین في مجال التوظیف الذاتي  .

 

 

Abstract:
The aim of the research is to know higher education policies and their impact on graduate unemployment in Sudan, and the problem lies in the incompatibility and harmonization between higher education policies and the requirements of the labor market and its impact on the unemployment rate of graduates in Sudan, and also to know the extent of the labor market capacity in Sudan to absorb graduates, and clarify Correspondence between the outputs of higher education from educated human cadres and between the market needs of these cadres and the opportunities available in the labor market.
The research relied on the descriptive analytical standard approach to describe and analyze the data of the research variables. The most important results of the research findings: There is an inverse relationship between graduate unemployment and the expansion of higher education institutions by achieving the quality of outputs required by the internal and external labor market in a way that reduces the severity of unemployment. There is an inverse relationship between graduate unemployment and the level of wages so that increasing wages leads to an increase The percentage of graduates’ absorption and their involvement in the work and thus reduces the unemployment of graduates, there is a direct relationship between the unemployment of graduates and the registered graduates, because the increase in the number of graduates and registration and the rate of absorption at work is weak, leading to an increase in graduate unemployment. The most important recommendations: Linking the outputs of higher education to the market requirements and increasing the volume of employment in the private sector through increasing investments in order to increase employment opportunities for graduates and training and qualification of graduates in the field of self-employment.

 

 

You may also like

Leave a Comment